Zasób 1

Zaloguj
się:

1 Jesteś naszym klientem?

Nie pamiętasz hasła?

Utwórz nowe hasło

2 Nie jesteś jeszcze naszym klientem?

Czerp korzyści z posiadania
konta w naszym sklepie.

Załóż konto

Moje
konto


Arabika czy Robusta

Dodano Dodano 11:35, 28 stycznia 2021

Na świecie istnieje ponad 100 gatunków kawowców, ale tylko dwa z nich zyskały światową popularność: arabica i robusta. Czym różnią sie te dwa gatunki i w jakich krajach są uprawiane?

Arabika

Arabika zwana również kawą arabską, to roślina o nazwie botanicznej Coffea arabica. Kawa arabska wywodzi się z terenów południowo-zachodniej Etiopii oraz górzystych obszarów Jemenu, jednak obecnie uprawiana jest przede wszystkim w krajach Ameryki Środkowej i Południowej, w środkowej części Afryki i na jej wschodnim wybrzeżu, a także w Azji, w okolicach Półwyspu Indyjskiego oraz na wyspach na południu kontynentu. Aż ¾ upraw kawy na świecie to arabika. Absolutnym liderem w uprawie arabiki jest Brazylia, a najbardziej uznawaną odmianą jest Bourbon Santos.
Aby uzyskać owoce wysokiej jakości, krzewy kawowca z gatunku coffea arabica muszą być uprawiane na terenach górzystych, na wysokości od ok. 1000 do 2500 m n.p.m., gdzie średnia temperatura roczna waha się między 15 a 25 stopniami Celsjusza. Kolejnymi kryteriami są: żyzne wulkaniczne gleby, częste opady i duże nasłonecznienie. Każdy z tych ma ogromny wpływ na smak ziaren, w których w zależności od uprawy, a także sposobu obróbki czy palenia, mogą dominować rozmaite nuty: owocowe, kwiatowe, czekoladowy czy korzenne.
Ziarna arabiki są płaskie, o lekko podłużnym kształcie, z rowkiem wygiętym w kształcie litery „S”. Przeważają nad Robustą pod względem zawartości cukrów i tłuszczy czyli lipidów, ustępując im jednak pod względem dawki kofeiny, która w jednym ziarnie wynosi 0,9-1,7%, czyli prawie dwukrotnie mniej, niż w przypadku robusty. Odwrotna proporcja zachodzi jednak jeśli chodzi o ilości chromosomów. W ziarnie kawy arabskiej jest ich aż 44! Czyni ją to rośliną dwa razy bardziej skomplikowaną, a przez to mającą również bardziej złożone właściwości.
Arabika mimo swoich wielu zalet jest kawą wymagającą, co sprawia, że plantatorzy muszą poświęcić jej więcej uwagi, zaangażowania i poświęcenia. Jednym z problemów, na jakie napotyka się podczas uprawy kawowców to La Roya, czyli tzw. rdzawa kawa. Jest to choroba grzybicza atakująca liście, powodując przez to, że same owoce zaczynają spadać z drzewka zanim jeszcze dojrzeją. Kolejnym problemem bywają szkodniki atakujące drzewka. Jednym z nich jest pochodzący z Afryki mały chrząszcz Broca (Coffee Berry Borer – CBB). Problemy takie jak choroby czy szkodniki w zdecydowanie mniejszym stopniu dotykają robusty. Powodem może być zawartość kofeiny oraz kwasu chlorogenowego – silnego przeciwutleniacza, który charakteryzuje się właściwościami przeciwgrzybicznymi, przeciwwirusowymi i przeciwbakteryjnymi. Dodatkowo kofeina uważana jest za naturalny pestycyd radzący sobie z owadami, dlatego dzięki większej jej zawartości w robuście, posiada mocniejszą naturalną ochronę przed owadami i szkodnikami.
Mimo trudniejszej uprawy arabika jest bardzo ceniona za smak i aromat.

robusta


Robusta

Robusta to gatunek wywodzący się z zachodniej Afryki Subsaharyjskiej i nazywany także kawą kongijską (Coffea canephora). Podobnie jak Arabica uprawiany jest na terenach leżących w tzw. pasie kawowym czyli między zwrotnikami Raka i Koziorożca, przede wszystkim w Wietnamie, Brazylii, Indonezji oraz Indiach.
Robusta jest rośliną dużo łatwiejszą w uprawie od arabiki. Jej plantacje znajdują się na wysokości maksymalnie 800 m. n.p.m., a gdzie średnia temperatura jest wyższa niż w przypadku arabiki i wynosi 24-36 stopni Celcjusza. W odróżnieniu od arabiki robusta posiada jedynie 22 chromosomy i jest bardziej odporna na szkodliwe działanie pasożytów czy drobnoustrojów. Wynika to z wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego oraz kofeiny (2,7% w ziarnie). Stanowią one naturalną barierę chroniącą przed działaniem szkodników. Odporne i łatwiejsze w uprawie drzewka robusty zazwyczaj osiągają również dwukrotnie większe rozmiary (ok. 10 metrów), niż krzewy arabiki i przez swoją większą wydajność zapewniają większe plony.
Ziarna Robusty są mniejsze, mają bardziej okrągły kształt i posiadają proste rowki, dzięki czemu łatwo odróżnić je od ziaren kawy arabskiej. Napar robusty ma zdecydowanie mniej intensywnym aromat, jednak smak jest znacznie mocniejszy o cierpkiej i gorzkiej charakterystyce. Robusta stanowi często uzupełnienie mieszanek tzw. blend przeznaczonych do klasycznego espresso, zapewniając dzięki temu gęstszą cremę.

Nasza strona korzysta z plików cookies. Aby zapewnić najwyższą jakość usług nasza Strona WWW wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej (pliki cookies i podobne technologie) zgodnie z informacjami opisanymi w polityce prywatności serwisu.

Zapisz się do newslettera!

Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie Mokate? Zapisz się do naszego i uzyskaj

Adres e-mail: