Zasób 1

Zaloguj
się:

1 Jesteś naszym klientem?

Nie pamiętasz hasła?

Utwórz nowe hasło

2 Nie jesteś jeszcze naszym klientem?

Czerp korzyści z posiadania
konta w naszym sklepie.

Załóż konto

Moje
konto


Co to jest espresso?

Dodano Dodano 08:35, 1 marca 2021

Espresso zgodnie z ogólnym opisem to nazwa sposobu przyrządzenia kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie 5-35 ml gorącej wody pod ciśnieniem 8,5-9,5 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Jest to również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju. Espresso parzy się zazwyczaj z mieszanek kilku gatunków kaw.
Ale czy taki opis tego niezwykłego napoju zawiera wszystko to czym jest esperesso? Zdecydowanie nie. Espresso to rodzaj mistrzostwa opracowywanego latami przez naukowców, wynalazców i koneserów kawy.

 

Historia espresso

Oczywiście ten rodzaj kawowego naparu wywodzi się z Włoch, a nazwa w języku włoskim oznacza kawę wyciskaną lub wytłaczaną. Inne pochodzenie tego słowa to espressivo czyli w języku włoskim przymiotnik: wyrazisty.

Co zatem jest nam potrzebne do zaparzenia idealnego espresso? Zacznijmy od sprzętu.
W 1901 Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso. Wynalazek ten był konstrukcją opartą na przepływie pary i wody, co prowadziło do smakowych zmian ekstraktu. Problemem Bezzery było jednak panowanie nad temperaturą wody oraz poziomem ciśnienia. Wynikało to z konieczności grzania za pomocą otwartego płomienia. W 1903 Bezzera sprzedał swój patent Pavoniemu, a ten ulepszył maszynę i nadał jej światowy rozgłos. W 1906 roku na targach w Mediolanie obaj panowie zaprezentowali ulepszony pomysł, jednak nadal, mimo zmian technicznych, problemem pozostawała kwestia pary, która zmieniała smak kawy - przepalała się i była gorzka w smaku. Rozwiązał ten problem w 1947 Giovani Achille Gaggia, który parę zastąpił innym systemem podgrzewania. Dzięki nowej konstrukcji kawa zaparzana była pod znacznie wyższym ciśnieniem, a napar zyskał tzw. cremę czyli piankę, która od tej pory stała się wyznacznikiem wysokiej jakości naparu. Na przestrzeni 100 lat urządzenia były wielokrotnie modyfikowane i ulepszane.

Jak przygotować espresso?

Espresso jest bardzo popularne we Włoszech, Hiszpanii, Argentynie, także w krajach południowej Europy. Stało się ono tam na tyle popularne, że po zamówieniu w kawiarni zwykłej kawy otrzymujemy właśnie espresso.
Obecnie klasyczną kawę espresso parzy się z około 7 gram świeżo zmielonej kawy pod ciśnieniem wody 9 bar, a temperatura wody powinna mieścić się w granicach 88-92 stopnie. W procesie parzenia otrzymujemy około 25 ml gęstego naparu, który podawany jest zazwyczaj w podgrzanych niewielkich filiżankach o pojemności ok. 70 ml.

Oczywiście nawet najlepszy sprzęt nie jest w stanie zapewnić nam najwyższej jakości naparu bez odpowiednio wyselekcjonowanych i wypalonych ziaren kawowca.
We Włoszech do parzenia espresso używa się mieszanek arabiki i robusty zazwyczaj w proporcji 70 do 30. Dodanie ziaren roubsty powoduje, że kawa ma bardziej intensywny, ale też jednocześnie bardziej gorzkawy smak. Z drugiej zaś strony, robusta zawiera więcej kofeiny, a pianka tworząca się na jej powierzchni jest grubsza i trwalsza. Od naszych preferencji jednak zależy jak intensywną kawę chcemy zaparzyć i jakie smaki nam odpowiadają, dlatego też możemy używać kaw gatunku arabika, która będzie znacznie łagodniejsza w smaku, z mniejszą ilością goryczki oraz o niższej zawartości kofeiny.
Kolejnym ważnym czynnikiem w procesie parzenia espresso jest mielenie ziaren. Odpowiednie zmielenie kawy warunkuje właściwy przepływ wody przez jej warstwę w sitku kolbowym. Zbyt drobne lub zbyt grube zmielenie ziaren może być powodem przeparzenia lub niedoparzenia kawy, co sprawia, że kawa traci swoje walory smakowe. Do parzenia espresso przemiał powinien być bardzo drobny, ale z lekko wyczuwalnymi drobinkami.

Mistrzostwo w przygotowaniu espresso

Jak w każdym procesie produkcyjnym obok urządzeń i odpowiednich surowców najważniejszym elementem jest człowiek. Bez wiedzy, umiejętności, a przede wszystkim doświadczenia i pasji baristy nie powstanie dobra kawa. Dlatego też aby móc poszczycić się tym tytułem konieczne jest przejście odpowiednich kursów i szkoleń. Aby uzyskać jeden z bardzo cenionych tytułów czyli tytuł certyfikowanego Specjalisty Espresso (Espresso Italiano Specialist) i mieć możliwość pracy w kawiarni lub restauracji oznaczonej znakiem "Espresso Italiano" należy zaliczyć kurs i zdać pozytywnie końcowy egzamin. Jednakże to jedynie początek drogi do sukcesu. Nic nie zastąpi tysięcy zaparzonych kaw, pogłębiania wiedzy każdego dnia, wymiany doświadczeń wśród znawców kaw oraz miłości do tego co się robi.

 

Nasza strona korzysta z plików cookies. Aby zapewnić najwyższą jakość usług nasza Strona WWW wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej (pliki cookies i podobne technologie) zgodnie z informacjami opisanymi w polityce prywatności serwisu.

Zapisz się do newslettera!

Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie Mokate? Zapisz się do naszego i uzyskaj

Adres e-mail: