Zasób 1

Zaloguj
się:

1 Jesteś naszym klientem?

Nie pamiętasz hasła?

Utwórz nowe hasło

2 Nie jesteś jeszcze naszym klientem?

Czerp korzyści z posiadania
konta w naszym sklepie.

Załóż konto

Moje
konto


Czym słodzić herbatę?

Dodano Dodano 13:45, 12 marca 2021

Herbata to niezwykły, smaczny i aromatyczny napój, ale wiele osób nie wyobraża sobie picia go bez dodatku cukru. Niestety cukier, zwłaszcza biały, to produkt bardzo mocno przetworzony i rafinowany. Zawiera prawie 100 procent sacharozy, czyli cukru prostego należącego do węglowodanów z grupy disacharydów. Sacharoza nie dostarcza nam żadnych właściwości odżywczych i jest jedynie źródłem energii. Możemy zatem powiedzieć, że zwykły cukier nie jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania i możemy zapas energii dostarczyć organizmowi w postaci na przykład owoców.

Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że nadmierne spożycie cukru przyczynia się do takich chorób jak otyłość, cukrzyca, insulinooporność, czy próchnica zębów.
Czym zatem możemy zastąpić cukier dosładzając herbatę? Czy istnieją bardziej korzystne dla naszego organizmu zamienniki?
W dzisiejszych czasach mamy na rynku szeroki wachlarz substancji słodzących. Warto więc przyjrzeć się bliżej kilku z nich.

Stewia

Stewia - jest to roślina liściasta występująca w Ameryce Środkowej i Południowej. Swój słodki smak zawdzięcza zawartości stewiozydów, które są do 300 razy słodsze od zwykłej sacharozy. Dzięki temu właśnie mówi się o stewii, że ma zerową kaloryczność ponieważ do słodzenia używamy jej znacznie mniej niż cukru. Dla przykładu 20 gram czystej stewii odpowiada średnio 5 kilogramom cukru. Substancje słodzące stewii są stabilne chemicznie, dobrze rozpuszczają się w wodzie (zdecydowanie możemy nią posłodzić herbatę), a także są odporne na temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Zielonych listków można też używać do gotowania i pieczenia. Stewia jest bezpieczna dla cukrzyków, nie wpływa na stężenie cukru we krwi , a jej indeks glikemiczny równy jest zeru. Używanie stewii nie wywołuje próchnicy. W Polsce została dopuszczona do spożycia od 2011 roku i jest oznaczona na opakowaniach symbolem E960. Możemy ją kupić w wielu formach: świeżą w doniczce, w tabletkach, w płynie, w proszku lub suszoną.

Ksylitol

Ksylitol - jest to substancja pozyskiwana najczęściej z kory fińskiej brzozy i z wyglądu przypomina zwykły cukier. Występuje również w niektórych owocach: truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach). Ma około 40 procent mniej kalorii od cukru i może być stosowany przez cukrzyków lub osoby z insulinoopornością, ponieważ nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi , a co za tym idzie nie stymuluje wydzielania insuliny. Ksylitol jest odporny na działanie wysokich temperatur i doskonale sprawdza się podczas pieczenia czy pasteryzowania.

Miód

Miód - to naturalna substancja słodząca produkowana przez pszczoły z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin. Owady po zebraniu nektaru przerabiają go ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają i pozostawiają do dojrzewania w plastrach. Niestety miód jest dosyć kaloryczny i ma wysoki indeks glikemiczny. Nie nadaje się zatem dla cukrzyków i osób będących na diecie. Miód był od wieków stosowany w medycynie ludowej ze względu na swoje dobroczynne działanie antybakteryjne czy wzmacniające organizm. Należy jednak pamiętać, że miód nie jest odporny na wysokie temperatury i traci swoje właściwości odżywcze powyżej 40 stopni Celcjusza.

Syrop z agawy, Erytrytol

Syrop z agawy - produkowany jest w Meksyku z rośliny kaktusowej - agawy - występującej szeroko w Ameryce Środkowej. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu, dzięki czemu znalazł wiele zastosowań w kuchni i możemy nim słodzić herbatę.

Erytrytol - jest to alkohol cukrowy (podobnie jak ksylitol) pozyskiwany poprzez fermentację glukozy przez różne gatunki drożdży. Cechuje się słodkim smakiem, ale posiada jedynie 70% słodyczy zwykłego. Nie posiada praktycznie żadnej kaloryczności ani indeksu glikemicznego ponieważ nie jest przyswajany przez ciało człowieka i w całości zostaje wydalony, głównie z moczem. Pomaga zapobiegac próchnicy dzięki zdolności ograniczenia fermentacji cukrów przez bakterie w ustach. Stosowany jest jako słodzik dla diabetyków oraz w przemyśle spożywczym.

Melasa karobowa

Melasa karobowa - ten gęsty i aromatyczny syrop powstaje ze strąków drzewa św. Jana czyli drzewa karobowego (szarańczyn strąkowy), rosnącego w krajach śródziemnomorskich. Melasa karobowa występuje najczęściej w postaci gęstego płynu ciemnobrązowego płynu. Chociaż indeks glikemiczny melasy karobowej jest wysoki, to jednak oprócz cukru mamy tutaj również wiele cennych dla naszego organizmu składników mineralnych. Należy też pamiętać o tym, że zawarte w melasie cukry są naturalne, a więc łatwo przyswajalne przez nasz organizm.

 

Nasza strona korzysta z plików cookies. Aby zapewnić najwyższą jakość usług nasza Strona WWW wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej (pliki cookies i podobne technologie) zgodnie z informacjami opisanymi w polityce prywatności serwisu.

Zapisz się do newslettera!

Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie Mokate? Zapisz się do naszego i uzyskaj

Adres e-mail: