logo

Zaloguj
się:

1 Jesteś naszym klientem?

Nie pamiętasz hasła?

Utwórz nowe hasło

2 Nie jesteś naszym klientem?

Czerp korzyści z posiadania
konta w naszym sklepie.

Załóż konto

Moje
konto


Desery z użyciem kawy

Dodano 09:40, 26 marca 2021

Kawa pozwala nam rozpocząć dzień, dostarcza odpowiednią dawkę kofeiny i cieszy swoim gorącym naparem w kubku. Przyzwyczailiśmy się do kojarzenia kawy z czarnym aromatycznym i gorącym napojem, ale czy tylko w taki sposób możemy ją serwować? Kawa może stanowić także bazę wyjściową do wielu deserów. Podawana na zimno gasi pragnienie w upalne dni, ale kawowe lody czy deser tiramisu dodatkowo dostarczają nam sporą dawkę energii.

 

 

Affogato mocha

Affogato mocha - ten włoski deser łączy w sobie zasadniczo dwa elementy. Pierwszy to doskonale zaparzone espresso z nutą czekolady lub karmelu. Jeśli nie mamy do dyspozycji profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego, możemy skorzystać z kawiarki. Wybierzmy do zaparzenia kawę dobrej jakości ziarna, użyjmy młynka żarnowego i dzięki tym staraniom otrzymamy naprawdę wysokiej jakości, aromatyczny napar. Drugim elementem tego deseru są lody waniliowe lub czekoladowe. Oczywiście możemy użyć gotowych lodów zakupionych w sklepie i wybrać smak jaki preferujemy, ale idealnym rozwiązaniem będzie przygotowanie lodów w warunkach domowych. Przepisy na domowe lody z pewnością znajdziecie w internecie. Jak zatem podać kawę z lodami? Porcję lodów umieszczamy w dużej filiżance, kubku lub szklance, a następnie zalewamy ją gorącym espresso. Lody natychmiast topnieją pod wpływem gorącej kawy i powstaje bardzo przyjemna kremowa pianka. Całość możemy udoskonalić dodając na wierzch kakao, cynamon lub startą czekoladę.

deser afogatto mocha

Lody kawowe

Lody kawowe - w warunkach domowych możemy ten deser przygotować na kilka sposobów. Aby jednak lody miały smak kawy musimy użyć do ich przygotowania kawy w formie instant. Jednym z ciekawszych przepisów są lody na bazie jaj kurzych. Aby je przygotować potrzebujemy 4 świeże jaja kurze, 500 ml śmietanki kremówki, ok. pół szklanki cukru oraz 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka natomiast ubijamy na sztywną pianę, podobnie jak kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy kawę oraz mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Następnie przekładamy masę do pojemnika i mrozimy przez kilka godzin. Aby uzyskać kremową konsystencję i uniknąć kryształków lodu, warto co jakiś czas przemieszać masę lodową za pomocą łyżki lub widelca.

Dalgona coffee

Dalgona coffee - deser ten pochodzi z Korei Południowej, często więc nazywany jest kawą po koreańsku. Do przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru trzcinowego oraz 2 łyżki gorącej wody. Całość umieszczamy w misie i miksujemy przez ok. 2 minuty do uzyskania gęstego kremu. Do szklanki lub kubka wlewamy mleko lub napój roślinny i na wierch kładziemy ubitą wcześniej gęstą kawową pianę. Możemy do napoju dodać kostki lodu dzięki czemu będzie doskonałą propozycją deserową na czas upałów.

dalgona coffee


Tiramisu

Tiramisu - ten kolejny włoski przepis jest z pewnością Wam znany. Któż z nas nie kosztował tego wyśmienitego deseru wyczuwając w nim niezwykły kawowy smak i aromat. Istnieje wiele wariacji na temat tego przepisu, jednakże deser ten opiera się przede wszystkim na warstwach biszkoptu nasączonego bardzo mocną kawą espresso, przekładanego kremem na bazie serka mascarpone. W Polsce przepis ten został dodatkowo wzbogacony użyciem oprócz kawy - likieru amaretto. Tiramisu podajemy w wersji mocno schłodzonej i idealnie pasuje do niego filiżanka świeżo zaparzonego espresso. Poniżej jeden z popularnych przepisów na ten włoski deser:

Składniki:
• 50 dag serka mascarpone
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag śmietany kremówki 36%
• 1 duża filiżanka kawy espresso (z 4 łyżeczek)
• 5 dag likieru amaretto
• 28 sztuk podłużnych biszkoptów
• kakao do dekoracji

Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy do serka mascarpone, a następnie wszystko razem mieszamy. Biszkopty nasączamy kawą z dodatkiem likieru amaretto. Na spodzie foremki układamy jedną warstwę biszkoptów - ok. 14 sztuk. Na biszkopty wykładamy połowę kremu mascarpone, następnie drugą warstwę nasączonych kawą i likierem biszkoptów (pozostałe 14 sztuk) oraz krem. Na wierzch ciasta posypujemy kakao używając siteczka. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Kawówka

Kawówka - jest to rodzaj likieru przygotowanego na bazie kawy. Do zrobienia potrzebne będą nam tylko trzy składniki: szklanka naparu kawowego, dwa opakowania mleka skondensowanego słodzonego oraz 250 ml spirytusu. Rozpoczynamy od zaparzenia kawy. Następnie przelewamy mleko do garnka, zagotowujemy i wlewamy kawę. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą zdejmujemy płyn z ognia i następnie studzimy. Po wystudzeniu dodajemy alkohol, bardzo dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki lub karafki. Ten prosty i szybki przepis z pewnością urozmaici spotkania towarzyskie czy świąteczne posiłki.

Deserów na bazie kawy możecie znaleźć w sieci bardzo wiele. Mamy nadzieję, że podane przez nas przykłady będą dla Was inspiracją do poszukiwań i próbowania swoich sił z kawą w kuchni.

Nasza strona korzysta z plików cookies. Aby zapewnić najwyższą jakość usług nasza Strona WWW wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej (pliki cookies i podobne technologie) zgodnie z informacjami opisanymi w polityce prywatności serwisu.

Zapisz się do newslettera!

Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie Mokate? Zapisz się do naszego i uzyskaj

Adres e-mail: