Zasób 1

Zaloguj
się:

1 Jesteś naszym klientem?

Nie pamiętasz hasła?

Utwórz nowe hasło

2 Nie jesteś jeszcze naszym klientem?

Czerp korzyści z posiadania
konta w naszym sklepie.

Załóż konto

Moje
konto


Jak przechowywać herbatę?

Dodano Dodano 15:00, 4 stycznia 2021

Wydawać by się mogło, że przechowywanie herbaty nie wymaga od nas szczególnie szerokiej wiedzy i wstawienie do szafki zakupionego oryginalnego opakowania rozwiązuje problem. Należy jednak pamiętać, że herbata wykazuje silne właściwości higroskopijne czyli pochłania wodę oraz aromaty z otoczenia i naruszenie oryginalnego opakowania naraża herbatę na utratę jej właściwości. Kolejnym czynnikiem wpływającym na susz herbaciany jest światło. Gdy otwieramy opakowanie uruchamiamy jednocześnie proces utleniania, który zmienia aromat i smak herbaty.

 

Jeśli susz nie zwilgotnieje to teoretycznie mógłby być przechowywany przez wiele lat, jednakże nawet najbardziej hermetyczne opakowania nie są do końca skuteczne. Przyjmuje się, że optymalnym okresem przechowywania herbaty jest okres roku w temperaturze pokojowej. Oczywiście napar po upływie roku nadal będzie się nadawał do przygotowania naparu, ale straci on walory smakowe i aromat.

Pojemniki do przechowywania herbaty

Jak zatem przechowywać herbatę aby cieszyć się jej właściwościami jak najdłużej?

Torebki papierowe i kartoniki - najcześciej właśnie w takim opakowaniu nabywamy herbatę. Niestety przechowywana w ten sposób bardzo szybko wietrzeje i traci aromat. Dodatkowo papier posiada swój własny aromat, który może być absorbowany przez liście herbaty. Przyjmuje się, że w papierowej torebce herbatę możemy przechowywać przez ok. 1- 2 tygodni.

Torebki foliowe - jest to podobnie popularny sposób pakowania herbaty jak torebki papierowe. Dzięki swojej strukturze herbata przechowywana w ten sposób dłużej utrzymuje swój smak i aromat, ale tylko pod warunkiem, że będziemy dbać o szczelne zamknięcie torebki i umieszczenie jej poza dostępem światła. Dobrym rozwiązaniem będzie użycie torebki fioliowej, która ma strunowe zamknięcie i umieszczenie jej dodatkowo w ciemnym pojemniku lub szafce.

Szklane słoiki - ten sposób przechowywania herbaty stosowany jest bardzo często w herbaciarniach i lokalach gastronomicznych. Słoje powinny być szczelnie zamknięte, czemu służyć ma użycie gumowej uszczelki pod przykrywką. Taki sposób przechowywania chroni herbatę przed wilgocią oraz dostępem innych zapachów. Niestety szklany słój ma jedną zasadniczą wadę. Jest on najcześciej wykonany z przeźroczystego szkła i przepuszcza promienie słoneczne, które wpływają na smak naparu.

Metalowe puszki - część producentów herbaty stosuje metalowe puszki jako opakowanie swoich produktów. Jest to bardzo dobre rozwiązanie ponieważ chroni susz herbaciany przed dostępem światła. Rzadko jednak takie metalowe puszki posiadają uszczelnienie, które pozwoliłoby na ograniczenie wietrzenia i przenikania obcych aromatów. Warto więc zastanowić się nad przesypaniem zakupionej herbaty do puszki wyposażonej w gumową uszczelkę, która dociska wieczko do puszki lub posiadającej podwójne wieczko.

Drewniane pojemniki - to nienajlepszy sposób na dłuższe przechowywanie herbaty. Podobnie jak torebki papierowe czy pudełka z kartonu, nie chronią herbacianego suszu przed wilgocią i obcymi zapachami. Dodatkowo drewno posiada swój zapach, który może przedostawać się do liści herbaty. Zdarzyć się też może sytuacja, w której zechcemy zmienić rodzaj przechowywanej herbaty w drewnianym pojemniku. Wówczas trudno będzie pozbawić drewniane pudełko aromatu poprzedniej herbaty.

Pojemniki ceramiczne - jedynie pojeminiki szkliwione nadają się do przechowywania herbat i warto zwrócić uwagę czy dane szkliwo nadaje się do kontaktu z żywnością. Pokrywka takiego pojemnika powinna też być szczelna, podobnie jak w przypadku szklanych słoi i metalowych puszek.

Zasady przechowywania herbaty

Na koniec jeszcze kilka innych zasad i ciekawostek, o których powinniśmy pamiętać przechowując herabatę.

Częstym błędem jest umieszczanie opakowania z herbatą (puszka lub słoik) w szafce kuchennej, tuż nad okapem czy kuchenką. Zazwyczaj w tym właśnie miejscu temperatura jest znacznie wyższa, a to niekorzystnie wpływa na herbaciany susz i znacznie skraca okres przydatności.

Żółte i zielone herbaty, które są delikatniejsze od pozostałych, możemy przechowywać w zamrażarce. Jeśli zdecydujemy się na zakup większej ilości, warto podzielić ją na części i umieścić w szczelnych woreczkach. Chcąc użyć takiej porcji suszu należy wyjąć go z zamrażalnika i poczekać aż osiągnie on temperaturę pokojową. Pamiętajmy aby nie zaparzać zmrożonych liści.

Jeśli do przechowywania herbaty użyjemy pojemnika, w którym wcześniej trzymaliśmy inny rodzaj herbaty, należy go dobrze umyć, a następnie dokładnie osuszyć i wywietrzyć.

Nasza strona korzysta z plików cookies. Aby zapewnić najwyższą jakość usług nasza Strona WWW wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej (pliki cookies i podobne technologie) zgodnie z informacjami opisanymi w polityce prywatności serwisu.

Zapisz się do newslettera!

Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie Mokate? Zapisz się do naszego i uzyskaj

Adres e-mail: