Zasób 1

Zaloguj
się:

1 Jesteś naszym klientem?

Nie pamiętasz hasła?

Utwórz nowe hasło

2 Nie jesteś jeszcze naszym klientem?

Czerp korzyści z posiadania
konta w naszym sklepie.

Załóż konto

Moje
konto


Jaka woda do parzenia herbaty?

Dodano Dodano 12:28, 22 października 2020

Pyszna aromatyczna herbata nie istniałaby bez tego co w niej równie ważne jak susz herbaciany czyli... woda. Nawet jeśli do zaparzenia herbaty wybierzemy najwyższej jakości liście drzewa herbacianego, to nie będziemy mieć gwarancji, że osiągniemy pełny sukces. O czym zatem należy pamiętać wybierając wodę do zalania herbaty? Jaki wpływ na smak i aromat herbaty mają: poziom ph, zawartość minerałów, świeżość i temperatura?

 

 

 

W Chinach woda nazywana jest „matką herbaty”. Sama więc nazwa sugeruje, że jakość i rodzaj wody jest bardzo ważna w procesie przyrządzania herbaty. Według mieszkańców Chin idealnym rozwiązaniem byłoby użycie do parzenia tej samej wody, która była używana do podlewania drzewu herbacianego. Natomiast Lu Yu - chiński pisarz i poeta z dynastii Tang zwany „Herbacianym mędrcem“ - twierdził, że najlepsza woda do zaparzania herbaty pochodzi z górskiego potoku. Niestety nie zawsze mamy możliwości użycia wody zgodnie z zaleceniami chińskich specjalistów, dlatego też warto przyjrzeć się temu na co mamy wpływ i przeanalizować kilka kwestii związanych z wodą.

Jakie ph wody?

Poziom ph wody czyli jej odczyn. Zaleca się by woda w której przygotowujemy herbatę miała między 6,5 a 7 pH. Taki odczyn sprawi, że woda będzie miała najbardziej neutralny smak i nie wpłynie on na smak i aromat herbaty. Niższy poziom ph czyli woda bardziej kwaśna spowoduje, że napar będzie miał płaski smak, bez rozwiniętego bukietu, a jego kolor będzie dosyć jasny. Natomiast woda bardziej alkaliczna czyli o wyższym poziomie ph przyczyni się do naparu o bardziej bordowej barwie, z widoczną warstwą osadu na powierzchni, bez głębi smaku.

Twardość wody do herbaty

Twardość wody czyli właściwość wody wynikająca z zawartości jonów wapnia i magnezu. Im jest ich więcej w wodzie, tym jest ona bardziej twarda. Większość dostępnych herbat wymaga do zaparzana wody miękkiej. Jedynie czarne herbaty z Cejlonu można bez żadnych konsekwencji zaparzać w nawet bardzo twardej wodzie. W Polsce mamy najczęściej do czynienia z wodą twardą lub bardzo twardą i jest to uzależnione od regionu. Sole kwasu węglowego obecne w twardej wodzie używanej do parzenia herbaty sprawiają, że napar będzie jasny, niewyraźny w smaku, a powierzchnia wody będzie mętna.

Wskaźnik TDS

Wskaźnik TDS (Total Disolved Solids) czyli całkowita ilość rozpuszczonych cząstek stałych, świadczący o mineralności i twardości wody. Wskaźnik ten jest uznawany przez wielbicieli herbaty za najbardziej precyzyjny i właściwy do określenia przydatności wody. Jeśli ilość minerałów w wodzie będzie zbyt duża, herbata zyska metaliczny posmak. Brak minerałów lub ich znikoma ilość nie pozwala uwolnić się wszystkim substancjom z liści herbaty, a więc sam napar będzie miał płaski i nijaki smak. Idealny poziom TDS dla herbaty wynosi 50-150 mg/l (ppm). TDS można zmierzyć specjalnym miernikiem, koszt to ok. 30zł.

Natlenienie wody

Natlenienie wody i świeżość. Przede wszystkim woda do parzenia herbaty powinna być świeża. Nie powinna charakteryzować się żadnym specyficznym zapachem, szczególnie zapachem: zgnilizny, stęchlizny, rdzy, chloru czy siarkowodoru. Oprócz tego woda nie może być mętna i bez jakichkolwiek zawiesin. Obecność tlenu w wodzie napowietrza herbatę i przyczynia się do powstania bogatego, pełnego smaku. Dlatego też zaleca się aby parzyć herbatę wodą zagotowaną tylko jeden raz.

Jaka woda w Polsce?

W przeważającej części kraju mamy wodę dobrej jakości. Jakość i twardość wody w naszym miejscu zamieszkania możemy sprawdzić wchodząc na stronę Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodno-Kanalizacyjnego (MPWiK, PGK). Woda w wodociągach badana jest regularnie a wyniki badań opublikowane są na stronach danego przedsiębiorstwa.Jeśli jednak w miejscu, w którym mieszkasz woda nie spełnia twoich oczekiwań możesz zdecydować się na używanie wody butelkowanej do zaparzania herbaty. Na rynku mamy ogomny wybór wód butelkowanych: woda mineralna, średniomineralizowana, niskomineralizowana, żródlana itp. Przy wyborze wody trzeba jednak pamiętać, że na przykład woda mineralna jest zbyt twarda, (bogata w składniki mineralne), i może sprawić, że herbata będzie smakować metalicznie. Woda destylowana natomiast jest zbyt miękka, (niska zawartość minerałów), i zaparzy herbatę płaską w smaku.

A może woda z filtra?

Dobrym rozwiązaniem do uzyskania odpowiedniej jakości wody jest stosowanie filtrów.
Najszybszym, najbardziej dostępnym i w tej chwili najtańszym sposobem jest przefiltrowanie wody kranowej za pomocą standardowego dzbanka z filtrem. Dzbanki wyposażone w taki filtr usuwają z wody chlor, herbicydy, pestycydy, metale ciężkie, zanieczyszczenia organiczne. Poza tym, mamy do wyboru różnego rodzaju filtry – filtry standardowe, magnezowe, ph+(podwyższa indeks wody do poziomu powyżej 8 pH), oraz agd+, które zmiękczają nawet bardzo twardą wodę. Używając filtra dzbankowego, najlepiej napełniaj go świeżą wodą systematycznie i unikaj sytuacji, kiedy woda stoi w nim dłużej niż kilkanaście godzin. Woda absorbuje nieprzyjemne zapachy w miarę upływu czasu i mogą rozwijać się w niej bakterie. W sytuacji kiedy spędzasz dużo czasu poza domem dobrym rozwiązaniem będzie zakup butelki z wymiennym filtrem i napełnianie jej wodą kranową w sklepie czy w pracy. Aby cieszyć świetnej jakości wodą w nieograniczonej ilości możemy sięgnąć również po podzlewowy system filtrujący podłączony bezpośrednio do instalacji wodociągowej.

Nasza strona korzysta z plików cookies. Aby zapewnić najwyższą jakość usług nasza Strona WWW wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej (pliki cookies i podobne technologie) zgodnie z informacjami opisanymi w polityce prywatności serwisu.

Zapisz się do newslettera!

Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie Mokate? Zapisz się do naszego i uzyskaj

Adres e-mail: