Zasób 1

Zaloguj
się:

1 Jesteś naszym klientem?

Nie pamiętasz hasła?

Utwórz nowe hasło

2 Nie jesteś jeszcze naszym klientem?

Czerp korzyści z posiadania
konta w naszym sklepie.

Załóż konto

Moje
konto


Metody parzenia kawy

Dodano Dodano 14:15, 25 lutego 2021

Na półkach sklepowych znajdziemy wiele odmian i rodzajów kawy. Możemy kupić kawę w ziarnach, kawę mieloną, kawę rozpuszczalną i kawę w postaci kapsułek. Od naszych preferencji zależy jaką kawę wybierzemy, ale warto przetestować kilka metod parzenia aby odnaleźć swój ulubiony sposób przyrządzenia kawy. Możemy wybrać tradycyjne sposoby, albo skusić się na zakup ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki.

 

 

 

Na co powinniśmy zwrócić uwagę wybierając kawę?

Dokonując wyboru rodzaju kawy warto sięgnąć po jej szlachetniejszą odmianę czyli arabikę. Charakteryzuje się ona szerokim wachlarzem aromatów, nut smakowych i jest delikatniejsza w smaku, niż robusta. Nie trzeba również nikogo przekonywać do tego, że najlepiej smakuje kawa świeżo zmielona. Warto więc zainwestować w dobry młynek.
Kolejnym elementem mającym wpływ na smak i aromat kawy ma stopnień jej wypalenia. Powszechnie możemy spotkać się z trzema stopniami wypalenia: jasnym, średnim i ciemnym. Delikatna arabika o jasnym lub średnim stopniu wypalenia nadaje się idealnie do przygotowania kawy metodą przelewową lub przy użyciu french pressa. Do mieszanek średnio palonej arabiki z robustą polecana jest kawiarka lub ekspres ciśnieniowy.

Kawiarka

To aluminiowe niewielkie urządzenie, inaczej zwane również makinetką lub kupresem zostało zaprojektowane w latach trzydziestych XX wieku we Włoszech na zlecenie Alfonso Bialettiego. Swoją popularność kawiarka zawdzięcza przed wszystkim swojej niskiej cenie i prostocie przygotowania kawy. Najbardziej doceniona została ona w Europie, w takich państwach jak Włochy, Portugalia, Szwajcaria czy Węgry. Dostępna jest w wielu rozmiarach. Do przygotowania kawy w kawiarce używa się najczęściej mieszanek do espresso - tak zwane blendy lub single ciemno wypalone. Nie poleca się używania gotowej zmielonej kawy dostępnej w sklepach ze względu na zbyt drobno zmielone ziarna. Do zmielenia kawy warto tutaj użyć młynka żarnowego ręcznego lub elektrycznego.

Chemex

Jest to urządzenie w kształcie klepsydry ze specjalnym drewnianym kołnierzem, służące do zaparzania kawy metodą przelewową. Został on zaprojektowany przez chemika niemieckiego pochodzenia Petera Schlumbohma w 1941 roku. Poszukiwał on w ten sposób metody na wydobycie z kawy jak największej ilości aromatu.
Naczynie to wykonane jest z żaroodpornego szkła, które zabezpiecza napar przed wpływem innych zapachów. Kawa zaparzona w Chemexie ma delikatny i czysty smak.
Najlepiej parzyć grubo zmieloną kawę o jasnym wypaleniu używając filtra i zalewając wodą o temp. około 95 stopni Celcjusza.

French Press

French press jak może nazwa wskazywać, został wynaleziony we Francji, ale największą popularność zdobył w Danii i Wielka Brytania. Po raz pierwszy został opatentowany w 1929 roku przez włoskiego projektanta Attilio Caliman. Inne nazwy tego urządzenia to: press pot, coffee press, cafetiere czy cafetiere a piston.
Urządzenie to przypomina kształtem cylinder, najczęściej jest szklany lub metalowy.
Wewnątrz znajduje się tłok zakończony sitkiem. Kawę parzy się w prosty i szybki sposób, a jego główną zaletą jest to, że za pomocą sitka w łatwy sposób możemy odseparować fusy od naparu.
Do parzenia kawy w coffee press’ie można użyć kawy wypalonej do espresso, jak i do metod przelewowych. Ziarna powinny być zmielone dosyć grubo aby nie zapychać sitka.

Ekspres przelewowy

Ten rodzaj ekspresu był bardzo popularny w Polsce w latach dziewięćdziesiątych, ale do dzisiaj jest używany w wielu domach i biurach. Został on wynaleziony w 1908 roku przez Melitte BeBentz, która w kolejnych latach opatentowała między innymi filtry do kawy. Za pomocą ekspresu przelewowego możemy zaparzyć dużą ilość kawy. Jest bardzo prosty w obsłudze i nie wymaga studiowania instrukcji obsługi. Kawa z ekspresu przelewowego jest mniej intensywna w smaku niż espresso, jednak zawiera więcej kofeiny. Jest delikatna, bardziej śniadaniowa i bardzo pobudzająca.

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy zwany również ekspresem ręcznym, półautomatycznym lub dźwigniowym jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią prawdziwe espresso oraz napoje przygotowywane na jego bazie takie jak: cappuccino, latte, macchiato czy flat white. Za wynalazców tego urządzenia uznaje się Włochów, którzy na przełomie XIX i XX wieku uzyskiwali patenty na coraz to doskonalsze urządzenia. Każdy kolejny wynalazek pozwalał na szybsze, sprawniejsze i dające doskonalsze w efekcie przygotowanie kawy za pomocą pary wodnej pod ciśnieniem. W 1906 roku Luigi Bezzera i Desidero Pavoni podczas targów w Mediolanie po raz pierwszy zaprezentowali światu „caffee espresso“. Prawidłowo przygotowane espresso to napar z ziaren kawowca przygotowany pod ciśnieniem 9 bar. Czas parzenia to 23-30 sekund, a uzyskiwany napój powinien charakteryzować się kremową konsystencją z delikatną jednorodną pianką. Ekspres kolbowy wymaga drobnego zmielenia ziaren kawy tak aby przepuszczana przez kolbę woda natrafiała na opór i powstało odpowiednie ciśnienie.

Automatyczny ekspres ciśnieniowy

Urządzenie to zostało stworzone po to, by zaspokoić zupełnie różne gusta, a także maksymalnie uprościć przygotowanie kawy. Nie musimy tutaj ustawiać grubości mielenia ziaren, czasu parzenia czy ilości spienionego mleka. W zależności od tego jaki rodzaj kawy wybierzemy z menu (espresso, latte, cappucciono czy inną), urządzenie za nas dobierze te wszystkie parametry. Zwykle naciśnięcie jednego guzika powoduje zaprzenie ulubionej kawy. Nowoczesne ekspresy mogą też łączyć się z aplikacjami, dzięki którym użytkownik uruchamia ekspres zdalnie, mając zapamiątane swoje indywidualne preferncje.
Automaty tego typu bardzo dobrze sprawdzają się w biurach, gdzie każdy preferuje inny rodzaj kawy, a czasu na zaparzenie jest bardzo mało. Podczas wyboru i zakupu ekspresu automatycznego powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów: ciśnienie ( najlepiej 9 barów), pojemność zbiornika na wodę (1 litr to minimum) temperatura wody, moc grzałki, dysza do spieniania mleka i rodzaj wbudowanego młynka (najlepiej stalowy lub ceramiczny).

Ekspres kapsułkowy

Ekspres do kawy w kapsułkach działa na podobnej zasadzie jak ekspres ciśnieniowy - podgrzana do odpowiedniej temperatury woda, jest wstrzykiwana pod dużym ciśnieniem do kapsułki wypełnionej zmieloną kawą. Głównymi zaletami tego typu urządzenia do parzenia kawy jest łatwość i szybkość przyrządzenia naparu oraz przystępna cena. Te trzy elementy sprawiły, że wiele osób zdecydowało się na zakup ekspresu kapsułkowego do użytku domowego. Urządzenia tego typu są też zazwyczaj niewielkich rozmiarów i łatwo utrzymać je w czystości. O ile zakup samego urządzenia nie jest sporym wydatkiem, to już sama kawa w postaci kapsułek do tanich nie należy. Kupując tego typu urządzenie decydujemy się również na ostateczny wybór producenta ponieważ każdy z nich produkuje kapsułki dedykowane konkretnemu urządzeniu. Miłośnicy kawy poddają w wątpliwość również smak i aromat kawy przyrządzanej na pomocą ekspresu kapsułkowego ponieważ nie mamy wpływu na jakość i rodzaj kawy zamkniętej w kapsułce. Kawa w kapsułkach jest wygodna i szybka w przygotowaniu, ale pamiętajmy jednak, że nie może się równać z dobrą ziarnistą kawą mieloną tuż przed zaparzeniem

Nasza strona korzysta z plików cookies. Aby zapewnić najwyższą jakość usług nasza Strona WWW wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej (pliki cookies i podobne technologie) zgodnie z informacjami opisanymi w polityce prywatności serwisu.

Zapisz się do newslettera!

Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie Mokate? Zapisz się do naszego i uzyskaj

Adres e-mail: