Zasób 1

Zaloguj
się:

1 Jesteś naszym klientem?

Nie pamiętasz hasła?

Utwórz nowe hasło

2 Nie jesteś jeszcze naszym klientem?

Czerp korzyści z posiadania
konta w naszym sklepie.

Załóż konto

Moje
konto


Metody wypalania kawy

Dodano Dodano 09:11, 1 grudnia 2020

Wiele osób pijących na co dzień kawę nie zastanawia się nad procesem jaki musi przejść ziarno kawowca zanim trafi do naszych ust w postaci kawowego naparu. W procesie tym jednym z najważniejszych elementów mających wpływ na aromat kawy jest sposób palenia ziaren. Każdy rodzaj kawy można wypalać na wiele sposobów, ale ważnym jest aby wybrać taki stopień wypalenia kawy, który podkreśli walory smakowe i zapachowe konkretnego gatunku.

 

 

Właściwości kawy a jej wypalanie

Podczas palenia pierwotnie zielone ziarna kawowca zmieniają oprócz koloru i smaku również zapach i gęstość. Zarówno surowe ziarna jak i poddane procesowi palenia mają podobny skład chemiczny, jednak nie mają smaku i zapachu charakterystycznego dla kawy. Szacuje się, że w wypalonych ziarnach arabiki znajduje się ponad 1000 związków chemicznych odpowiedzialnych za wrażenie smaku i zapachu, podczas gdy w zielonych ziarnach jest ich zaledwie 25. Istotną sprawą jest również to, że zielone ziarna można przechowywać bardzo długo bez utraty ich właściwości, nawet przez kilka lat. Ziarna kawy poddane procesowi palenia zachowują się jednak inaczej i bardzo szybka je tracą. Z tego też powodu warto przechowywać je w szczelnych opakowaniach i zużyć w możliwie krótkim czasie. Pamiętajmy też o tym, że kawa smakuje zdecydowanie lepiej jeśli zmielimy jej ziarna tuż przed parzeniem, ponieważ zmielone szybko wietrzeją i tracą swoje właściwości.

Roasting, czyli palenie kawy

W procesie tzw. roastingu czyli palenia kawy, decydujące znaczenie mają dwa czynniki: czas palenia oraz temperatura.
Ziarna kawy, które palone są najkrócej, dają kawę o delikatnym smaku, natomiast wraz ze wzrostem temperatury – rośnie także ich gorycz, a smak zyskuje na mocy. Kupując więc kawę możemy spodziewać się różnych wrażeń smakowych decydując się na jeden ze stopni wypalenia.

Stopnie wypalenia kawy

Kawa jasna - proces wypalania przebiega w temperaturze około 200 stopni (196 do 205 stopni). Zachowuje ona najwięcej oryginalnego smaku ziaren kawowca. Jest naturalna, wysoko kwasowa z dużą zawartością kofeiny, z lekko cytrusowym aromatem. Barwa i smak przygotowanego naparu jasnych ziaren często przypomina napar herbaciany. Przy jasnym paleniu bardzo łatwo wyczuwalne są w kawie cechy i właściwości charakterystyczne dla danej odmiany, co pozwala na odróżnienie miedzy sobą ziaren o różnym pochodzeniu geograficznym. Ma to znaczenie w procesie coffee cuppingu czyli degustowania kawy. Przeważnie ten rodzaj wypalania stosuje się do najbardziej szlachetnych odmian kawy.
Kawa średnio palona - ten stopień wypalenia kawy jest najpopularniejszą techniką. Proces palenia odbywa się w temperaturze między 210 a 220 stopni. Ziarna kawy mają nieco ciemniejszy kolor od jasno palonych, pojawiają się pierwsze nuty goryczki, zmniejsza się kwasowość, a smak wydaje się słodszy. Na tym poziomie wypalenia stabilizuje się również optymalna zawartość kofeiny.
Kawa o ciemnym wypaleniu - kolor ziaren wypalanych w temperaturze od 220 do 250 stopni przypomina czekoladę, jest ciemnobrązowy, czasami wpadający w czerń. Na powierzchni ziaren pojawiaja się olejek. Wysoka temperatura palenia kawy usuwa z niej niemal całą kofeinę i kwaskowość. Napar z ziaren mocno wypalonych jest mocno goryczkowy.

Wypalanie kawy w domu

Proces palenia kawy możemy również samemu przeprowadzić w domu. Do tego celu będą nam potrzebne zielone naturalne ziarna kawowca oraz patelnia lub piekarnik, najlepiej z funkcją termoobiegu. Zielone ziarna kawy należy równomiernie rozsypać na blasze - można użyć papieru do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni. Zalecane jest użycie funkcji termoobiegu dla równego wypalenia ziaren. Co kilka minut należy ziarna przemieszać. Po około 10 minutach kawa nabierze brązowego odcienia i słyszalne będą charakterystyczne trzaśnięcia czyli tzw. „crack“. Po wyjęciu z piekarnika kawę należy pozostawić do ostygnięcia. W domowych warunkach możemy eksperymentować z czasem wypalania i uzyskiwać różne walory smakowe ziaren.
Jeśli mamy do dyspozycji jedynie patelnię to również możmy jej użyć do wypalenia kawy. Najlpiej żeby była dosyć głęboka. Ziarna rozsypujemy równomiernie i wypalamy na dużym ogniu stale mieszając. Po uzyskaniu oczekiwanego koloru kawy natychmiast ją schładzamy zdejmując z palnika i odstawiając w chłodne miejsce.

 

Nasza strona korzysta z plików cookies. Aby zapewnić najwyższą jakość usług nasza Strona WWW wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej (pliki cookies i podobne technologie) zgodnie z informacjami opisanymi w polityce prywatności serwisu.

Zapisz się do newslettera!

Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie Mokate? Zapisz się do naszego i uzyskaj

Adres e-mail: