Zasób 1

Zaloguj
się:

1 Jesteś naszym klientem?

Nie pamiętasz hasła?

Utwórz nowe hasło

2 Nie jesteś jeszcze naszym klientem?

Czerp korzyści z posiadania
konta w naszym sklepie.

Załóż konto

Moje
konto


Naczynia do picia kawy

Dodano Dodano 13:55, 7 października 2020

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. To właśnie po nią sięgamy z samego rana w domowym zaciszu, biegniemy z kubkiem na wynos na przystanek autobusowy lub zamawiamy spotykając się z przyjaciółmi czy też biznesowo w kawiarni. Możemy powiedzieć, że kawa towarzyszy nam w ciągu całego dnia niezależnie od tego jak dużo czasu mamy na jej przygotowanie i wypicie. W czym zatem powinno się pić kawę? Od czego zależy wybór naczynia i czy istnieje kawowy savoir vivre?

 

 

Jaka kawa takie naczynie

Oczywiście wiele zależy od naszych preferencji, sytuacji, miejsca oraz przyzwyczajeń. Są jednak miejsca, w których odpowiednie dobranie naczynia do spożywanej kawy jest ściśle określone - kawiarnie, restauracje, hotele czy bardziej formalne przyjęcia.

Pojemność napoju kawowego jest oczywistym kryterium przy wyborze naczynia. W zależności od tego czy decydujemy się na małe espresso czy będziemy dodawać dużą ilość spienionego mleka taki też rozmiar szklanki lub filiżanki wybierzemy.
Jeśli decydujemy się na kawy typu espresso, double espresso i espresso macchiato (czyli ze spienionym mlekiem) najczęściej podadzą nam je w niewielkiej, drobnej filiżance, objętością zbliżonej do koniakowego kieliszka - ok. 50 ml.
Do kawy o pojemności nieco większej – typowej americany czy cappuccino doskonale sprawdzi się elegancka filiżanka, o typowej wielkości ok. 200 ml.
Kawę z ekspresu przelewowego lub taką z dużą ilością mleka możemy serwować w kubku, mieszczącym od 250 do 300 ml, tak by móc się cieszyć kawowym napojem przez dłuższy czas.

Kształt i materiał naczynia do kawy

Przy wyborze naczynia do naparu kawowego należy zwrócić uwagę na materiał, z którego jest ono wykonane. Znaczenie ma również grubość ścianek i kształt. Materiał naczynia ma duży wpływ na aromat samej kawy, a odpowiednia grubość ścianek pozwoli na dłuższe delektowanie się kawą o odpowiedniej temperaturze. Filiżanka, w której podajemy kawę powinna charakteryzować się cylindrycznym kształtem, dzięki czemu możliwe będzie utrzymywanie kremowej pianki na powierzchni napoju kawowego.

Do poszczególnych rodzajów kawy powinniśmy jednak stosować przeznaczone do nich rodzaje naczyń. Oczywiście ma to głównie znaczenie podczas bardziej oficjalnych spotkań lub w lokalach gastronomicznych, ale to jak podamy kawę ma wpływ nie tylko na jej wygląd, lecz również pozwala wydobyć odpowiedni aromat. W porze chłodnej serwowana gorąca kawa w wygodnym kubku może stać się też źródłem ciepła dla zmarznietych dłoni. Dobierając kawową zastawę warto też zwrócić uwagę na jej kolor. Czarna kawa doskonale kontrastuje z białą ceramiką, dlatego też ten kolor bywa najbardziej popularny wśród amatorów czarnych kaw.

Rodzaje kaw, a naczynia

Przyjrzyjmy się kilku podstawowym rodzajom napojów kawowych pod względem rodzaju naczynia, w których są podawane.

Espresso - ze względu na niedużą objętość tego napoju (ok. 50 ml) serwujemy go w filiżance z grubej porcelany lub szkła, najczęściej z podwójna ścianką i o kształcie przypominającym literę V.

Cappuccino - ten rodzaj napoju kojarzony jest z elegancką wybrzuszoną filiżanką swoim kształtem przypominającą tę używaną do picia herbaty lecz jest ona węższa u góry. Pojemność tego naczynia to 150 - 180 ml.

Latte Machiato czyli kawy ze spienionym mlekiem - najczęściej używanym naczyniem do podawania Latte jest szklanka o pojemności ok. 250 ml i posiadająca uchwyt. Przezroczyste, żaroodporne szkło uwydatnia także piękny wygląd trójwarstwowej kawy.

Cafe Frappe czyli kawy podawane na zimno - do podania tego napoju również wybieramy szklankę, lecz tym razem nie musi ona posiadać uchwytu ponieważ serwowany napój jest zimny.

Serwując napoje kawowe wybierajmy zatem odpowiednie naczynia i nie zapominajmy o innych ważnych elementach takich jak: pasujący do filiżanki spodek, odpowiednia łyżeczka, naczynie z mlekiem lub śmietanką oraz cukierniczka.
Kawę nie musimy podawać bezpośrednio w filiżance, zwłaszcza kiedy nie wiemy ostatecznie ile osób w towarzystwie wybierze ten napój. Pomocnym wtedy będzie dzbanek. Powinien być on dosyć wysoki i zgrabny. Najczęściej wykonany jest z porcelany lub srebra. Istnieją również opcje szklane i metalowe. Podawana w nim kawa nie powinna być zbyt mocna, ale zdecydowanie gorąca.

Nasza strona korzysta z plików cookies. Aby zapewnić najwyższą jakość usług nasza Strona WWW wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej (pliki cookies i podobne technologie) zgodnie z informacjami opisanymi w polityce prywatności serwisu.

Zapisz się do newslettera!

Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie Mokate? Zapisz się do naszego i uzyskaj

Adres e-mail: