Zasób 1

Zaloguj
się:

1 Jesteś naszym klientem?

Nie pamiętasz hasła?

Utwórz nowe hasło

2 Nie jesteś jeszcze naszym klientem?

Czerp korzyści z posiadania
konta w naszym sklepie.

Załóż konto

Moje
konto


Rooibos, czyli herbata nie herbata

Dodano Dodano 12:00, 13 maja 2021

Rooibos w języku afrikaans to połączenie słowa „rooi“ czyli czerwony, ze słowem „bos“ czyli krzew. Czarwonokrzew pochodzi z Republiki Południowej Afryki i tylko tam jest uprawiany. W górach Cederberg istnieją idealne warunki do jego uprawy, a gleba nie wymaga nawet nawożenia.

 

 

 

 

Rooibos - "herbata" bez kofeiny

Rooibos mimo, że zalewamy go gorącą wodą, i powstaje z niego czerwony napar, nie jest herbatą. Herbata czerwona to zupełnie inna roślina. Czerwonokrzew osiąga wysokość ok. 2 metrów, czerwono-brązowe łodygi są wiotkie o długości ok. 60 cm. Liście są pojedyncze, równowąskie, o długości ok. 2-6 centymetrów i przypominają sosnowe igły. Surowcem, z którego produkuje się susz są liście i młode pędy. Ich zbiór odbywa się od lata do wczesnej jesieni co oznacza dla klimatu południowoafrykańskiego okres przypadający na styczeń luty i marzec. Igły są zbierane, suszone, rozdrabiane, a nastepnie zwilżane i poddawane procesowi fermanetacji. Na koniec suszy się je na słońcu czyli w jak najbardziej naturalnych warunkach. To właśnie podczas procesu fermentacji igły nabierają czerwonego koloru. Niesfermentowany rooibos zachowuje zielony kolor i jest również sprzedawany w tej wersji jako właśnie zielony rooibos.
Napar tradycyjnego rooibosa charakteryzuje się specyficznym miodowym posmakiem, czerwonym kolorem oraz wyróżnia się łagodnością pozbawioną goryczki, która jest typowa dla herbat czarnych i zielonych.
W porównaniu z herbatą, Rooibos nie posiada kofeiny oraz garbników odpowiedzialnych za nuty goryczy w naparze. Możemy go pić przez cały dzień, również przed snem. Będzie odpowiedni dla dorosłych i dzieci., niezależnie od wieku.

rooibos

Rooibos - sposób przygotowania

Rooibos jest dostępny na rynku w formie podobnej jak herbata, czyli możemy go kupić w torebkach jaki i w postaci sypanego suszu. Producenci umieszczają na opakowaniu instrukcję parzenia, ale jest ona podobna do parzenia tradycyjnej czarnej herbaty. Niewielką ilość suszu zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem około 5-10 minut. Czas parzenie w przypadku rooibosa nie jest tak bardzo istotny ponieważ się nie przeparza (nabiera goryczy), a długotrwałe parzenie wzmacnia tylko intensywność naparu. Ze względu na drobną strukturę suszu i dużą zawartość pyłu warto parzyć go z użyciem zaparzacza lub papierowego filtra.
Na szczególna uwagę zasługują mieszanki rooibosa wzbogacone dodatkiem owoców oraz w wersji rozgrzewającej z dodatkiem przypraw korzennych i cynamonu.

Nasza strona korzysta z plików cookies. Aby zapewnić najwyższą jakość usług nasza Strona WWW wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej (pliki cookies i podobne technologie) zgodnie z informacjami opisanymi w polityce prywatności serwisu.

Zapisz się do newslettera!

Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie Mokate? Zapisz się do naszego i uzyskaj

Adres e-mail: